Project

Stichting Oekraïne Projecten verleent al tientallen jaren hulp aan kansarme mensen in de regio Transkarpatië* in west Oekraïne. Vanuit Christelijk perspectief zijn wij er van overtuigd dat wij Gods peilloze liefde ook in de Oekraïne mogen doorgeven.

kledinghulp07

Via contacten in Hongarije en Roemenië zijn wij ook in deze regio terechtgekomen en mogen wij via een netwerk van nieuwe contacten ter plaatse hulp bieden in schrijnende situaties, met name in de vorm kledingtransporten, welke in combinatievrachten naar de Oekraïne wordt getransporteerd.

Tijdens deze transporten is de grenspassage vaak een behoorlijke hobbel omdat aan veel en regelmatig veranderende regels moet worden voldaan. Ook moeten de ingevulde formulieren nauwkeurig kloppen met de lading. In Oekraïne worden de goederen vaak onder toezicht van de douane gelost en opgeslagen in een lokaal depot.

Regelmatig gaan mensen van de stichting naar de Oekraïne toe om de vinger aan de pols te houden bij de gang van zaken en met de leiding ter plaatse overleg te voeren.

Samen met enkele andere Nederlandse stichtingen werken we samen met de stichting Armenhulp in Oekraïne. Het werk van deze stichting is met name gericht op hulpbehoeftigen zoals zigeuners en de armste Hongaren en Oekraïners en zorgt vanuit Oekraïne voor de distributie van kleding, voedsel en steunt gezinnen met medicijnen en andere hulp uit Nederland. In de database van Stichting Armenhulp staan veel gezinnen die grote moeite hebben om de winter door te komen.

De wereldwijde crisis van 2008 heeft diepe sporen getrokken in Oekraïne: een hoge inflatie, een snel stijgende werkloosheid met als gevolg een sterke toename van de armoede. Ook de oorlog in het oosten van het land heeft veel invloed op de economie. Stichting Oekraïne Projecten zet zich in om circa 150 gezinnen in Transkarpatië te helpen.

Deze hulpverlening is zowel materieel als geestelijk door mensen bekend te maken met het evangelie van Jezus Christus. Elke winter worden de gezinnen een aantal keren bezocht met extra materiele hulp in de vorm van onder andere meel, aardappels, rijst, bieten, pasta, uien en suiker. Deze producten worden lokaal gekocht om zo ook de plaatselijke economie te stimuleren.

 

Help deze groep vrijwilligers met een donatie (o.v.v. Armenhulp)

* De Hongaarse naam van het gebied luidt Kárpátalja. Andere namen voor nagenoeg het zelfde gebied zijn Subkarpatië en Karpato-Oekraïne. Het gebied Transkarpatië ligt nu in Oekraïne, vroeger behoorde het bij Hongarije. Door de Sovjet-Unie is het gebied in 1945 geannexeerd en bij Oekraïne gevoegd. In 1989, bij de omwenteling, werd het gebied niet teruggegeven aan Hongarije.

Deel dit op:

Wilt je ons werk ondersteunen met gebed?

Wij vragen je te bidden voor het straatkinderen project Arendsnest. De armoede in Oekraïne neemt eerder toe dan af, daarom wordt het voor veel ouders nog moeilijker om voor hun kinderen te zorgen. Dat vraagt des te meer inspanning van het Arendsnest om een deel (of het geheel) van de zorg over te nemen.
Bid ook voor de werkers in het Arendsnest, zij doen tenslotte het echte werk.

Online donatie

paymentmethod_imagepaymentmethod_image

Omdat we een ANBI status hebben is je bijdrage aftrekbaar bij de Belastindienst.