Nieuws | 23 december 2022
Reizen in het duister - een reisverslag

Van 2 tot en met 6 december jl. heeft André de Jong, samen met onze Oekraïense contactpersoon Sandor Kovacs, vanuit Serne, gelegen aan de westkant van Oekraïne nabij de Hongaarse grens, een reis gemaakt naar het oosten van Oekraïne. De reis ging naar Cherson, daarna via Kryvyi Rih (Krivoy Rog) en naar Dniprodzerzjynsk (door locals vooral Kamjanske of Kaminsk genoemd). Een reis, waarvan men vooraf wist dat het niet geheel zonder risico zou zijn.  

André heeft een reisverslag geschreven van deze indrukwekkende en aangrijpende tocht. Dit verslag geeft een inkijkje in de huidige situatie in Oekraïne en de moeilijkheden die er op dit moment zijn. 

 

Reizen in het duister 

…tot aan de T-splitsing ligt weer een goed stuk asfalt en als we deze naderen zien we checkpoint nummer tien van de dag verschijnen. De soldaten maken een ietwat nerveuze indruk als we naderen en degene die onze paspoorten checkt begint gelijk op hoge toon met Sandor te praten. Veel krijg ik er niet van mee, maar dat er iets mis is word me al snel duidelijk. Ik bemoei me er verder, maar niet mee en blijf in de auto zitten terwijl Sandor buiten aan het praten is met de leider van het viertal soldaten. Als Sandor uiteindelijk instapt krijgen we nog een paar laatste vermanende woorden die Sandor als we even later verder mogen rijden letterlijk vertaald: “Jullie mogen verder, maar op eigen risico! We laten je bij uitzondering door, maar je mag er niet meer uit! Rijdt zo snel mogelijk naar het door jullie aangegeven adres in Bilozerka en blijf daar tot morgenochtend!” Sandor vertelt me dat de avondklok al om vijf uur (17.00 uur) was ingegaan en gezien het tijdstip van half zeven (18.30 uur) zijn we dus rijkelijk laat onderweg… Gelukkig kent Sandor de streek op zijn duimpje en rijden we vijf spannende minuten later de verlaten straten van Bilozerka binnen. Bij het monument van de tank die ik ken van afbeeldingen van het internet slaan we rechtsaf en vervolgens links en weer rechts. Via Google maps zie ik hoe we steeds verder richting de rand van het dorp rijden nabij het grote meer dat ten oosten van Bilozerka ligt. Op een smal pad houdt Sandor halt en ik volg hem terwijl hij een deur naar een binnenplaats opent. Twee honden die achter een hek zitten beginnen als een dolle te blaffen en op en neer te springen… 

Benieuwd naar de rest van het reisverslag van André de Jong, klik dan HIER om dit verder te lezen. 

Wilt u ons werk ondersteunen met gebed?

Op dit moment roepen wij iedereen om op te bidden voor de situatie in Oekraïne. Bidt u met ons mee voor veiligheid en rust voor de Oekraïense inwoners, wijsheid voor de wereldleiders om de juiste beslissingen te nemen en om inkeer van de Russische leiders?

Wij vragen u ook om te bidden voor wijsheid voor ons als stichting. Dat we duidelijkheid mogen krijgen wanneer, waar en hoe we hulp kunnen bieden en dat we daarvoor klaar mogen staan als dat nodig is. Bidt u ook voor de vrijwilligers die af en toe afreizen naar Oekraïne om ter plekke hulp te bieden.

Online donatie

paymentmethod_image paymentmethod_image

Omdat we een ANBI status hebben is je bijdrage aftrekbaar bij de Belastindienst.