Nieuws | 18 september 2019

Op zaterdag 10 augustus begon voor 11 jongeren en 3 leiding – grotendeels uit Hattem – een 10-daagse trip naar Oekraïne vol nieuwe ervaringen.

Na een lange reisdag die vooral in het teken stond van wachten, kleine vliegtuigstoelen het trotseren van de Oekraïense infrastructuur, kwamen we aan bij het het Testify to Love project van Stefan en Margaretha Bakker in Vary: de plek waar we onze hele reis verbleven. Daarnaast wisten ook de andere 4 jongeren van onze groep, voor wie de reis al een dag eerder was begonnen, met een volgeladen busje de bestemming te halen.

Na een beetje bijgeslapen te zijn werden we zondags ontvangen door Istvan, de dominee van het dorp en waren we te gast bij een doopdienst in de Hongaarse kerk van Vary. ’s Middags hebben we onze kinderprojecten voorbereid en hebben we afkoeling gezocht in het nabijgelegen riviertje.

Op maandag gingen we daadwerkelijk met onze projecten van start. Op zowel het Arendsnest en het Internaat in Beregovo heeft een deel van onze groep meegeholpen aan een kinderbijbelweek voor kinderen met een lastige achtergrond. Elke dag begon met een bijbelverhaal en het zingen van liedjes, waarna er een knutselwerkje werd gemaakt en sport en spel gedaan werd. Het was gaaf om te zien hoe de kinderen waarmee we werkten daadwerkelijk genoten van onze aanwezigheid en de activiteiten, waardoor wij het ook super naar ons zin hadden.

Daarnaast hebben de mannen van de klusgroep (tijdens de reis bekend als “vakbeuners”) die week ook mooi werk geleverd. Allereerst wisten ze drie stapelbedden te bouwen voor in zigeunerhuisjes, die diezelfde week werden afgeleverd met ieder een paar goede matrassen. Hierdoor konden we een paar zigeunergezinnen, wiens huis vaak klein en rommelig is, een handige en comfortabele oplossing bieden. Ook hebben we die week voor een gezin een “huuske” gebouwd. Want hoewel ze in Nederland allang verdwenen zijn, is dat mooie stukje sanitair toch voor veel Oekraïense zigeuners al een hele vooruitgang. Tot slot kreeg ook een recreatiezaal op het Testify to Love project een nieuw likje verf en hebben we een paar houten bumpers aangebracht op de palen in de zaal, om schade door bijvoorbeeld rolstoelen te voorkomen.

Toch was het meest indrukwekkende deel van de reis het wegbrengen van de voedselpakketten. In groepjes zijn we in totaal bij 12 adressen langs geweest om een volle boodschappentas uit te delen. De adressen waar de we de pakketten uitdeelden waren adressen waarvan onze contactpersonen dachten dat deze het meest nodig waren. Het was indringend om te zien in wat voor plekken deze mensen leven en te horen wat voor een verhalen ze hebben. Hierdoor kregen wij als groep ook weer even een besefmomentje van dat we het in Nederland allemaal toch echt wel heel goed hebben en dat we daarvoor dankbaar moeten zijn. Iets wat we zeker meenemen terug naar Nederland.

In het weekend hebben we bovendien nog een kijkje genomen bij projecten in de buurt die al eerder waren opgestart. Zo zijn we tijdens een rondwandeling met dominee Istvan langs geweest bij het zigeunerschooltje in Vary, dat gesteund wordt door de lokale kerk en is onze leidster Nicole langs geweest bij het naaiproject op datzelfde schooltje, dat zij vier jaar geleden gestart is. Ook is een deel van de groep langs geweest bij een zigeunerschool in Beregovo. Het was gaaf om te zien dat de hulp van de kerk en voorgaande groepen uit Nederland daadwerkelijk voor verbeteringen hebben kunnen zorgen voor de zigeuners daar.

Tot slot hebben we in als groep ook veel plezier gehad. Zo hebben we een waterpark bezocht, zijn we uit eten geweest en hebben we samen met lokale jongeren een gezellig afsluitend kampvuur gehouden. En een opruimdag later volgde een nachtelijke terugreis waarin we Nederland weer heelhuids wisten te bereiken.

De combinatie van al deze gebeurtenissen maakt dat wij als groep deze reis ook nooit zullen vergeten. We hebben de gastvrijheid en dankbaarheid van de mensen en de energie van de kinderen daar mogen voelen en ze daadwerkelijk mooie dingen kunnen geven. Daar zijn we als groep ontzettend dankbaar voor, ook richting onze sponsoren. Dat maakt ook dat alle inspanningen voor en tijdens de reis het allemaal waard waren. Als groep kunnen we zo’n reis dan ook aan iedereen aanbevelen.

Groetjes!

Oekraïnegroep Hattem 2019

 

PS: Check voor meer foto’s en verslagen even onze Facebookpagina “Oekraïne 2019”

Wilt u ons werk ondersteunen met gebed?

Op dit moment roepen wij iedereen om op te bidden voor de situatie in Oekraïne. Bidt u met ons mee voor veiligheid en rust voor de Oekraïense inwoners, wijsheid voor de wereldleiders om de juiste beslissingen te nemen en om inkeer van de Russische leiders?

Wij vragen u ook om te bidden voor wijsheid voor ons als stichting. Dat we duidelijkheid mogen krijgen wanneer, waar en hoe we hulp kunnen bieden en dat we daarvoor klaar mogen staan als dat nodig is. Bidt u ook voor de vrijwilligers die af en toe afreizen naar Oekraïne om ter plekke hulp te bieden.

Online donatie

paymentmethod_image paymentmethod_image

Omdat we een ANBI status hebben is je bijdrage aftrekbaar bij de Belastindienst.