Na een tijd van voorbereiding konden wij (Matthias, Janneke, Johannes en Herman) eindelijk op weg naar Oekraïne. Wij keken uit naar de ontmoetingen met onze bekenden in Oekraïne en waren benieuwd hoe het met onze projecten zou lopen.

In Budapest zijn wij veilig geland. We brachten de nacht door in een hotel vlakbij de grens van Hongarije en Oekraïne. De volgende dag zijn we de grens overgegaan, wat voorspoedig ging. Bij de Ark werden wij warm welkom geheten door de medewerkers van het project Het Arendsnest. Na wat bijgepraat te hebben, tijdens een goed verzorgde maaltijd, zijn wij naar het huis van de directrice van het Arendsnest gegaan. Een paar maanden geleden hebben wij haar geld gegeven voor de aanbouw van haar keuken. Het resultaat is fantastisch!

Wij hebben de kinderen van het Arendsnest ontmoet. De kinderen bij de naschoolse opvang waren druk bezig met leren. Gelukkig stond de juffrouw een korte pauze toe, zodat wij in de pannakooi in aanbouw hebben kunnen voetballen. Zowel de kinderen als wij hebben enthousiast gevoetbald. Het is fijn om te ervaren dat de pannakooi bijdraagt aan het plezier van de kinderen. Bij de 24 uurs opvang ging het goed met de kinderen. Wij hebben ze brieven, geschreven door Nederlandse kinderen, gegeven. Ze waren enthousiast over de brieven en ze zullen de Nederlandse kinderen terug gaan schrijven. Het is mooi om te zien dat deze kinderen een goede opvang hebben. Wij hopen dat ze hierdoor zich goed kunnen ontwikkelen.

Barkasovo is één van onze projecten. Dit is een zigeunerkamp in het dorpje Barkasovo. De werkgroep Assen zet zich enthousiast in voor Barkasovo. Wij waren benieuwd hoe het er voor zou staan met dit project. Door eerdere bezoeken aan dit zigeunerkamp, wisten wij dat schoenen hard nodig zouden zijn voor deze kinderen. Wij hebben daarom in een stadje 55 paar nieuwe schoenen, sokken en ondergoed gekocht. De schoenen hebben wij uitgestald in het schooltje. Onze contactpersoon van het zigeunerkamp heeft ervoor gezorgd dat de kinderen in groepjes de schoenen konden uitzoeken. Het was mooi te zien hoe de kinderen enthousiast en blij waren met de nieuwe schoenen die zij kregen.

Het belang van schoenen zagen wij toen wij een rondleiding kregen over het dorpje. Het was er modderig en de paden zaten vol gaten. Wij zullen in de toekomst nog een keer een schoenenproject houden. Het was goed zichtbaar dat werkgroep Assen veel heeft gedaan in het dorpje. Zo is er een badhuis gemaakt, zijn er klaslokalen opgeknapt, zijn er verharde wegen rondom de school en het badhuis aangelegd en is er een voorraadschuur voor hout aanwezig. Werkgroep Assen zal hier in de herfst 2017 mee verder gaan.

De volgende dag hebben wij deelgenomen aan de kerkdienst van Barkasovo. Het was leuk om te zien dat sommige kinderen hun nieuwe schoenen aan hadden. De kerkgangers waren erg enthousiast. Dit kon je zien in het gezang en de muziek die werd gemaakt.

Na Barkasovo zijn wij ook naar het zigeunerkamp in Pavshyno gegaan. Daar is werkgroep Winsum bezig om een kerkgebouw te plaatsen. Het was mooi om te zien hoever de aanbouw van het kerkgebouw is. Het zal niet meer lang duren en dan kan het gebouw in gebruik worden genomen. Ook in Pavshyno werden wij vriendelijk begroet. Onze contactpersoon in Pavshyno vertelde met trots over het gebouw en liet weten dat hij erg blij is met de hulp vanuit Winsum. Het is mooi om te merken dat niet alleen onze stichting daar actief is, maar ook een stichting vanuit Amerika. Deze hebben namelijk een waterpomp aangeboord. Het zag er professioneel uit, het water wordt enkele tientallen meters uit de grond omhoog gehaald. Het is bijzonder om te merken dat er wereldwijde steun wordt gegeven aan de zigeuners in Oekraïne.

Naast de projecten hebben wij natuurlijk ook genoten van de prachtige natuur in Oekraïne. Wij hebben gewandeld, gezwommen en rondgereden in de landschappen van Oekraïne. Verder hebben wij gesproken met veel mensen die zich inzetten voor de mensen in Oekraïne. Na een volle week met veel bezoeken, gesprekken, indrukken en gezelligheid zijn we moe en voldaan vertrokken naar Nederland.

Dit bezoek heeft ons bevestigd dat het waardevol is om ons in te zetten voor de samenleving in Oekraïne. Vanuit de gesprekken die wij hebben gevoerd met de inwoners van Oekraïne, is naar voren gekomen dat het steeds slechter gaat met de Oekraïense samenleving. Er is ten opzichte van jaren geleden meer armoede en de corruptie is ook helaas toegenomen. Wij hopen dat wij samen met uw steun een bijdrage kunnen blijven leveren aan de Oekraïense samenleving.

pannakooi

 

Wilt u ons werk ondersteunen met gebed?

Op dit moment roepen wij iedereen om op te bidden voor de situatie in Oekraïne. Bidt u met ons mee voor veiligheid en rust voor de Oekraïense inwoners, wijsheid voor de wereldleiders om de juiste beslissingen te nemen en om inkeer van de Russische leiders?

Wij vragen u ook om te bidden voor wijsheid voor ons als stichting. Dat we duidelijkheid mogen krijgen wanneer, waar en hoe we hulp kunnen bieden en dat we daarvoor klaar mogen staan als dat nodig is. Bidt u ook voor de vrijwilligers die af en toe afreizen naar Oekraïne om ter plekke hulp te bieden.

Online donatie

paymentmethod_image paymentmethod_image

Omdat we een ANBI status hebben is je bijdrage aftrekbaar bij de Belastindienst.