Ik ben Sarah Groeneveld en in september ben ik vanuit Nederland vertrokken om voor 3 maanden te werken in Oekraïne. Ik wist niet zo goed wat mij te wachten zou staan. Ik was al een paar keer eerder in Oekraïne geweest, dus ik kende het land wel een beetje, maar ik wist niet hoe dit voor langere tijd zou zijn.

De eerste tijd was alles even wennen, maar na een week ging ik aan het werk. Ik kwam terecht bij het Arendsnest in Beregszász. Dit is een dagopvang, naschoolse opvang en een 24-uursopvang voor straatkinderen. Ik help op dit moment drie middagen in de week bij de dagopvang/naschoolse opvang. De kinderen die hier komen zijn van de leeftijd 6 tot en met ongeveer 16.
Ik overleg vaak per week waar mijn hulp nodig is; bij de dagopvang of bij de naschoolse opvang.

Elke dag komen er ongeveer 6 tot 8 kinderen bij de dagopvang om activiteiten te doen, zoals; knutselen, bakken, film kijken en spelletjes doen. Elke week wordt er een andere activiteit met de kinderen gedaan. Een paar weken geleden heb ik een grote doos met strijkkralen gekocht voor de creatieve week. De kinderen hebben met veel plezier mooie dingen van de strijkkralen gemaakt.

Bij de naschoolse opvang komen elke dag ongeveer 9 kinderen die extra begeleiding bij hun huiswerk krijgen, dit zijn elke dag dezelfde kinderen. Ze krijgen hier meer hulp en begeleiding dan dat ze op school krijgen. Ze worden geholpen met lezen, schrijven, rekenen, Engels, enzovoort. Als het nodig is help ik vooral de jongere kinderen met letters lezen en schrijven, sommetjes maken en Engels. Soms is het alleen al genoeg om gewoon naast de kinderen te gaan zitten, zodat ze niet afgeleid raken.

In het Arendsnest spreken bijna alle kinderen Hongaars. Dit zorgt ervoor dat ik lastig met ze kan communiceren, maar met handen en voeten komen we gelukkig een heel eind. En ik ben druk aan het leren, dus het gaat steeds een beetje beter om elkaar te begrijpen.

Ik merk dat de kinderen met veel plezier naar het Arendsnest gaan. Ze krijgen daar een maaltijd, de mogelijkheid om te douchen, er worden activiteiten voor ze georganiseerd waarbij er aandacht is voor de kinderen. Ik kan merken dat de kinderen het waarderen als je de tijd voor ze neemt en bijvoorbeeld even met ze zit om te knutselen.

Al met al heb ik het erg naar mijn zin bij het Arendsnest. Ik hoop dat ik mijn steentje bij kan blijven dragen bij het Arendsnest in de tijd dat ik nog in Oekraïne ben.

Deel dit op:

Wilt je ons werk ondersteunen met gebed?

Wij vragen je te bidden voor het straatkinderen project Arendsnest. De armoede in Oekraïne neemt eerder toe dan af, daarom wordt het voor veel ouders nog moeilijker om voor hun kinderen te zorgen. Dat vraagt des te meer inspanning van het Arendsnest om een deel (of het geheel) van de zorg over te nemen.
Bid ook voor de werkers in het Arendsnest, zij doen tenslotte het echte werk.

Online donatie

paymentmethod_imagepaymentmethod_image

Omdat we een ANBI status hebben is je bijdrage aftrekbaar bij de Belastindienst.